این آش یکی از قدیمی ترین آش های ایران است که در گذشته استفاده می شده است، و طعمی ملس یا ترش مانند دارد که به همین خاطر نیز به آن آش ترش گفته می شده است. این آش یکی از آش های سنتی مازندران نیز محسوب می شود که البته در آن از 40 نوع گیاه استفاده می شده است که به همین منظور خاصیت درمانی نیز دارد.
نکاتی در مورد تهیه ی آش ترش (آش میوه) :
۱- از نخود، لوبیا و عدس هر کدام به وزن ۱۵۰ گرم استفاده کنید. آن ها را از چند ساعت قبل خیس کنید. قبل از استفاده آن ها را آبکش کنید.
۲- از ترکیبی از تره، جعفری، اسفناج، شوید و گشنیز استفاده کنید. آن ها ریز خرد کنید.
۳- می توانید از میوه های خشک دیگر مانند آلبالو یا آلو سیاه، و یا حتی میوه ی تازه هم در تهیه ی این آش استفاده کنید. اگر از میوه ی تازه استفاده می کنید آن را در آخر و به همراه رشته آشی به آش اضافه کنید. میوه های خشک را باید از ۱ ساعت قبل از استفاده خیس کنید.
۴- به را تمیز بشویید و خرد کنید.
۵- در صورت تمایل کمی شکر برای شیرین تر و یا مقداری آبلیمو برای ترش تر کردن آش به آن اضافه کنید.
مواد اولیه برای تهیه آش ترش :
پیاز داغ ۴ قاشق غذاخوری
زردچوبه به میزان لازم
نمک و فلفل سیاه به میزان لازم
حبوبات ۴۵۰ گرم
سبزی آش ۱ کیلوگرم
رشته آش ۳۵۰ گرم
آلو بخارا ۱۰۰ گرم
برگه زردآلو ۱۰۰ گرم
آلوچه ۱۰۰ گرم
به ۱ عدد متوسط
نعناع داغ به میزان لازم
طرز تهیه آش ترش ( آش میوه ) :
۱- ۲ قاشق غذاخوری از پیاز داغ را در قابلمه ای روی حرارت متوسط بریزید، کمی زردچوبه، نمک و فلفل سیاه به آن بزنید و آن را تفت دهید.
۲- حبوبات خیس خورده را به همراه چند لیوان آب به آن اضافه کرده و می گذاریم تا برای حدود ۱ ساعت کاملا پخته و نرم شوند.
۳- سبزی آش و بعد از نیم ساعت میوه های خشک (خیس خورده) و به را اضافه کرده و بگذارید تا برای نیم ساعت دیگر بپزند.
۴- در پایان رشته را اضافه کنید. وقتی رشته نرم شد، آش آماده است. آش را در ظرف مورد نظر بریزید و با بقیه ی پیاز داغ و نعناع داغ تزیین کرده و میل کنید.
نکته ای که برای طبخ این آش باید به آن توجه شود این است که مزه ی این آش باید ملس باشد، و به همین منظور در آن هم از به استفاده شده و هم از آلو و برگه زردآلو تا طعم آن را به خوبی ملس نماید.
اگر آش شما پس از افزودن رشته به آن در قسمت های انتهایی پخت، هنوز آبکی بود، می توانید برای جلوگیری از زیادی آبکی بودن آن، از مقداری آرد استفاده کنید. بصورتیکه مقداری آرد را در آب حل نموده و به آش اضافه کنید و اجازه دهید که حدود 20 دقیقه با آش بجوشد تا آش ما کمی سفت شود. و در صورتیکه زیادی سفت بود، مقداری آب به آن اضافه میکنیم و میگذاریم تا کمی بجوشد که آش از حالت سفتی در بیاید و مقداری رقیق تر شود. و باید دقت کنید که سبزی خالص و پاک شده و خرد شده ای که برای این آش استفاده میکنید از مقداری که در اینجا ذکر کردیم بیشتر نشود، چون در این صورت طعم سبزی غالب می شود که در این صورت اصلاً طعم خوبی نخواهد داشت. درصورت عدم دسترسی به سبزی تازه می توانید از مقدار متناسب و اندازه به همان نسبت، از سبزی خشک شده نیز استفاده کنید.
در هنگام سرو این آش نیز می توانید از آبغوره همراه آن استفاده کنید که در رستوران های شمالی نیز این آش همراه با آبغوره سرو می شود. همچنین برای تزیین آن می توانید از نعناع داغ و کشک استفاده کنید.
امیدواریم که از طعم جالب و خوشمزه این آش و سرو آن در کنار عزیزان خود لذت برده و از طبخ و پخت آن نیز بسیار لذت ببرید.
منبع : بانک مقالات